Az alábbi recept még Péter nagymamájától származik, állítólag más süteményt nem is nagyon sütött. Nagy előnye, hogy nem lesz kemény, nem kell napokig várni, hogy megpuhuljon.
Kimérek egy tálba 50 dkg finomlisztet (én 10 dkg-ot Graham liszttel szoktam helyettesíteni) és hozzákeverek 1 csapott kk. szódabikarbónát. Lábasban felmelegítek 25 dkg mézet, hozzákeverek 10 dkg vajat (margarint), belekeverek 1 tk. fahéjjal elkevert 10 dkg cukrot (én még hozzá szoktam tenni 1 tk. mézeskalács fűszerkeveréket is). Leveszem a tűzhelyről és amíg hűl, leütök 1 egész tojást és két tojássárgáját egy kis tálkába és alaposan elkeverem villával. Amikor már csak épphogy langyos a méz, hozzákeverem a tojásokat és alaposan eldolgozom (ha túl meleg, kicsapódik a tojás). Hozzáadom a lisztet és fakanállal összekeverem a masszát. Utána hűtőbe teszem 1-2 órára. Ezután már nagyon könnyen formázható. Összegyúrom és 2-3 mm vastagra kinyújtom, majd kiszaggatom. 180 fokos sütőben, légkeverésen sütöm, amíg barnulni kezd.
Köszi, Gyöngyi, ezt én is ki fogom próbálni.
Remélem ízleni fog. Nálunk nagy kedvenc, nem csak Karácsonykor sütjük. Mindegyik fiú el tudja készíteni, így sokszor már nem is nekem kell. 🙂
Visszajelzés: Karácsonyi ötletek: 1. mézeskalács | Pöttyös Gyöngyös blogja
Visszajelzés: Ajándékba készültek | Pöttyös Gyöngyös blogja