Karácsonyi gyümölcskenyér

A recept eredetileg diákcsemegés püspökkenyér néven jelent meg egy régi újságban (talán Tina karácsonyi száma volt?). Először 12 éve sütöttem, mikor Ákos fiam születése után hazamentünk a kórházból. Azóta minden karácsonykor készül legalább egy adag, ami villámgyorsan el is fogy.

DSCN0642 DSCN0645

Elkészítés:

20 dkg puha vajat 17 dkg porcukorral, 1 cs. Bourbon vaníliáscukorral, csipetnyi sóval és egy citrom reszelt héjával krémesre keverek. Egyenként hozzáadok 4 tojást és tovább keverem.
Összevegyítek 20 dkg finomlisztet, 10 dkg teljeskiőrlésű lisztet, fél csomag sütőport, fél teáskanál őrölt fahéjt és egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket. Ezt a krémhez adjuk és alaposan összekeverjük. Hozzáadunk kb. 40 dkg összedarabolt finomságot (étcsokoládé, pirított dió, mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök (füge, datolya, mazsola, vörösáfonya, szilva)). Kibélelünk egy őzgerinc formát és belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60-70 percig sütjük. Ha túlságosan pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Érdemes a végén ellenőrizni egy hústűvel, hogy tényleg megsült-e a tészta. Sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Családunk egyik kedvenc sütije. Érdemes kipróbálni.

aláírás

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s