Rendszerezés 4. Hűtőszekrény

Ebben a bejegyzésben a hűtőszekrény rendszerezésére fogok tippeket adni, illetve az élelmiszerek tárolásáról való tudnivalókat ismertetem.

A mi hűtőnk már lassan 14 éves lesz, több sebtől vérzik  és nem is energiatakarékos, de még működik. Várható, hogy hamarosan cserélnünk kell.
Ha valaki szeretne tájékozódni, hogy mi alapján válasszon újat, itt talál róla információkat.

Először is nem árt, ha még bevásárlás előtt átnézzük, átpakoljuk hűtőszekrényt, így biztos nem felejtjük el, hogy mire van szükség és rögtön helyünk is lesz vásárlásból hazatérve.

A lejárt szavatosságú ételektől minél előbb szabaduljunk meg!

Miután bevásároltunk a piacon vagy az élelmiszerboltban, otthon az legyen az első dolgunk, hogy bepakoljuk a hűtőbe vásárolt termékeket. szobahőmérsékleten ugyanis gyorsabban szaporodnak a bennük levő baktériumok. Vigyázzunk, mert az ételmérgezések nagy része otthon történik!

A frissen vásárolt élelmiszereket tegyük azok mögé, amik már ott vannak. Ez a módszer segít abban, hogy először a korábbi lejárati idejű termékeket fogyasszuk, s így lecsökkentsük a kidobott ételek mennyiségét.

Soha ne pakoljuk tele, mert így nehezen tudja a hőmérsékletet megfelelő fokon tartani.

Nyáron a hőmérséklet-szabályozót hidegebbre kell állítani. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az ajtó csukva van, illetve nyitás után amilyen gyorsan csak lehet csukjuk be. A hűtőszekrény a belsejéből kivont hőt a környezetének adja le, amint kinyitjuk a hűtőajtót, a benti és kinti hőmérséklet egyensúlyra törekszik. Odafigyeléssel nem kevés energiát spórolhatunk.

A romlandó ételeket a régi típusú hűtőszekrényekben a zöldségtároló feletti polcra tegyük,mert ez a leghidegebb rész. A modern hűtőszekrényekben már a hideg levegő egyenletesen cirkulál.

 Hogyan és hol tároljuk az egyes élelmiszereket?

Gondolom mindenki kapott a hűtőjéhez felhasználói kézikönyvet, Abban benne van, hogy mit hogyan és hol érdemes tárolni.

19984792066783745_Q07rizdF_c

A  nyers élelmiszereket ne tároljuk a már elkészített ételek közelében! 

Tejtermékeket teljesen lefedve tároljuk, mert könnyen”hűtőízűek” lesznek.

Ha bármilyen folyadékot üvegben, fektetve helyezünk a hűtőbe, ellenőrizzük, hogy a kupak megfelelően záródik-e.

230316968413119557cjS5cQsMc

Az egyszer már felolvasztott ételt ne fagyasszuk vissza!

A maradék ételeket két napon belül fogyasszuk el!

A sajtokat (helyes tárolásukról itt olvashatsz), felvágottakat tegyük át légmentesen lezárható tálalóedénybe. Semmiképp ne hagyjuk a folpackban, mert abból zsír hatására egészségtelen agyagok szabadulnak fel.

A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van (2 °C). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak, ráadásul megelőzzük azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek. Csomagoljuk ki a hungarocell tálkából, csöpögtessük le és lazán fedjük le. A szárnyasokból célszerű kivenni és külön tárolni a belsőséget. Kész húsételt és nyers húst soha ne tartson egy polcon!

A középső polcon az ideális 5 °C. Itt, illetve a felső polcon (8 °C) tároljuk a tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, maradékokat, süteményeket és a ‘Hűtést igényelnek felbontást követően’ feliratú élelmiszereket.

Az alsó fiókok (10°C-ig) a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak, melyek az alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. Ezen az oldalon nem csak a zöldségek, illetve a gyümölcsök helyes tárolásáról olvashatunk, hanem a bennük levő vitaminokról és a gyógyhatásuk felhasználásával kapcsolatos tudnivalókról.

A gombák tárolásáról és felhasználásáról ezen az oldalon találtam hasznos információkat.

A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek (10-15 °C) és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár, tubusos élelmiszerek, élesztő, tej vagy vaj. Ide kerülnek a hűtőben tartandó gyógyszerek is.

Ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a hőmérsékletet. Hűtsük le előtte szobahőmérsékleten!
A főzési maradékokat a tálalás után két órán belül tegyük tiszta és fedett tárolóedényekbe és rakjuk be a hűtőbe.

Az ételt hamarabb lehűthetjük, ha edényestől hideg vízbe állítjuk.

Felbontott konzerveket jól látható helyre, szemmagasságba helyezzük, hogy ne feledkezzünk el róluk. Ezeket lehetőleg ne a saját dobozában, hanem egy porcelán vagy üvegedényben tároljuk, így egy nappal meghosszabbíthatjuk a felhasználhatóságát.

Vegyük figyelembe az esetleges ételérzékenységet is. Például, ha tej- vagy gluténérzékeny van a családban, akkor ezeket az élelmiszereket teljesen külön tároljuk a hűtőben is, mert ezek az allergének hő hatására sem válnak emészthetővé az arra érzékenyeknél.

IMG_5092copyforblog

A tojás gyorsan romlik. A megbízható helyen vásárolt, ép tojásokat lehetőség szerint ne a beépített tárolókban tároljuk, és maximum 3 hétig. Tárolásnál vegyük figyelembe, hogy a tojás héja is fertőzött lehet (szalmonellabaktériummal), ezért feltétlen tartsuk távol a többi élelmiszertől, különösen azoktól, amelyeket nyersen fogyasztunk, vagy már elkészítettük.

Ha mindezeket betartjuk, és rendszeresen kezet mosunk, nyugodtan tálalhatunk a család minden tagjának.

A zöldségek és gyümölcsök közül nem mindegyik viseli el mások társaságát: hamar megpenészesedik, összeaszalódik, elszíneződik.

  • Alma: etiléngázt bocsát ki magából – meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését. Tehát: ne tegyél mellé például kivit.
  • Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza.
  • Narancs: sok benne az illóolaj. Ne tedd körte mellé, mert annak etiléngáz-tartalma áthatol a vastag héjon is.
  • Paradicsom: nem szereti hűtőszekrényben az uborka közelségét.
  • Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.
  • Fejessaláta: hamar megrohasztja a zellert.
  • Egzotikus gyümölcsök (mangó, papaya): a legérzékenyebbek, mert gyümölcshúsuk puha, és vékony a héjuk. Ne helyezd őket alma, narancs és körte mellé.
  • Füge, datolya és kókuszdió teljesen érzékelten a hatásokra.

Hogyan tisztítsuk és rendszerezzük a hűtőszekrényt?

A hűtőszekrényt természetesen tartsuk tisztán és rendszeresen olvasszuk le róla a jeget (meggyorsíthatjuk, ha hajszárítóval meleg levegőt fújunk rá). Belsejének átmosásához három teáskanál szódabikarbónát olvasszunk fel 1 liter meleg vízben. Mielőtt újra használnánk, szárítsuk ki teljesen.

1) Pakoljunk ki mindent!
2) Húzzuk ki a polcokat, fiókokat és mossuk el meleg mosogatószeres (vagy ecetes) vízben!
3.) Töröljük le a belső falakat is!
4) Nézzük végig az összes ételt és dobjuk ki a lejártakat!
5) Pakoljunk vissza az ajtóba!
6.) A különféle ételcsoportokat én egy-egy műanyag kosárba rendeztem, így könnyen megtalálom amit keresek és a hűtő ajtaját se kell sokáig nyitva tartani. Ráadásul sokkal több minden befér, mert jobban egymásra tudom pakolni az élelmiszereket.

1007

550_1014418187) Azokat helyezzük szem elé, amelyeknek hamarosan lejár a szavatossága!
8) Évente legalább egyszer olvaszd le a fagyasztót! 6 mm jégréteg esetén akár 30%-al is megnő az energiafogyasztása.
9) Rendszeresen tisztítsd a kondenzációs rácsot, és hagyj a készülék háta, valamint a fal között minimum 5cm rést a megfelelő szellőzés érdekében!
10) Ellenőrizd az ajtó tömítését! Az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, ezért helyezz egy papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha könnyedén ki tudod húzni a papírt, akkor a tömítés cserére szorul, ha ellenállás érezhető, akkor minden rendben van.
11) Töröljük le a hűtőszekrényt kívülről is (tetejét se felejtsük el)!
12) A fagyasztóban levő ételeket általában kisebb dobozokban (kisebb margarinos, fagyis, stb.) teszem be. Ráragasztok mindegyikre egy számot és a füzetbe feljegyzem, hogy mikor, mit, hány adagot (db-ot) tettem be. Így mindig tudom, hányas számú dobozt kell megkeresnem. A fagyasztólista innét letölthető.

Reklámok

One thought on “Rendszerezés 4. Hűtőszekrény

  1. Visszajelzés: Menütervezés neten | Pöttyös Gyöngyös blogja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s