Busójárás

A legismertebb magyarországi farsangi népszokás a Mohácson megrendezett Busójárás. Ebben az évben február 7-13-ig tart a rendezvény.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának, mely szerint a mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, csónakokkal átkelve a Dunán az éj leple alatt kizavarták a törököket Mohácsról, aligha van történeti alapja.
Mohács 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg.
Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

Az első és legelterjedtebb magyarázat szerint a téltemetés, a télűzés volt a célja. Az emberek ilyenkor ijesztő ruhákba bújnak, mert azt várják, hogy a tél megijed tőlük, és elszalad. Az ünneplés végén a tél halálát szimbolizáló szalmabábu égetése történik. A beöltözött emberek ezen- kívül “bao-bao” kiáltással és kürtszóval, kolompokkal végigjárták a házakat, udvarokat és körbejárták az állatokat, majd hamut szórtak szét a portán. Ettől azt remélték, hogy távol tartja a gonosz szellemeket. Az utcán pedig a nők haját húzgálták, hogy minél nagyobbra nőjön. Az ünnepség fénypontja volt a főtéri viaskodás a férfiak között, ami régen a férfivá avatást jelentette.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött női cifra, bütykösharisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot.
A fából faragott álarc mögött vidám mohácsi férfiak bújnak meg. A néphagyományból mára idegenforgalmi látványosság lett.
Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy soktollú, fából összeállított buzogány volt. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Egy menet három csoportból áll, tagjait “alakoskodóknak” nevezzük.
Van egy fontos szabály, miszerint a gyerekek nem közelíthetik meg a csoportokat, mert akkor nem sikerül a varázslás.
Az első csoportot a sajátos faálarcot, kifordított bundát viselők alkotják. Ők ruházatukat esetleg kiegészíthetik szalmával töltött fehér gatyával, valamint kereplővel. Ehhez a csoporthoz tartozik még a menet egyetlen kürtje is, amely 2-4 méteres.
A második csoportot a maskarák alkotják, nekik nincsenek faálarcaik.
A harmadik csoport a bekormozott arcú “jankeléké”, ők viszik az oly fontos hamuszsákot. A csoportok körül pedig hatalmas nézősereg áll, mivel a Mohácson minden télutón (február végén) megrendezett ünnepség rengeteg embert vonz.

2006 őszén úgy döntöttünk Péterrel, hogy gyerekekkel együtt elmegyünk és megnézzük ezt a nevezetes eseményt. Sajnos azonban már novemberben nem találtunk szállást. Végül Szekszárdon egy középiskolás kollégiumban sikerrel jártunk. A gyerekek egyébként nagyon élvezték az emeletes ágyakat. Maga a felvonulás is annyira tetszett nekik, hogy azóta is minden évben kérdezgetik, hogy mikor megyünk megint. Rengeteg képet készítettünk, ízelítőnek jöjjön néhány. 

Kép 043

A háttérben látszik Mohács főtere és rajta a hatalmas máglya, ahol a szalmabábot elégetik, erről sajnos lemaradtunk, mert indulnunk kellett haza. A gyerekek viszont már láttak ilyet előtte többször is, mert az oviban minden évben a kiszebáb körbetáncolásával, majd elégetésével búcsúztatták a telet.Kép 017

Természetesen nem maradhat el ott sem az ilyen eseményekhez kapcsolódó kézműves vásár, ahol az álarcokat elég borsos áron meg is lehet vásárolni.Kép 013 A maskarások mindenkivel nagyon kedvesek, megengedték a fiúknak is, hogy mindent megtapogassanak, szívesen fényképezkednek bárki kérésére.Kép 022Kép 023 Kép 034 Kép 047 Kép 048
Kép 050 Kép 051 Kép 052 Kép 053 Kép 055 Kép 056 Kép 061 Kép 087 Kép 088 Kép 096 Kép 027 Kép 016 Kép 029 Kép 046

A tavalyi Busójárást az alábbi videón lehet megtekinteni.

Aki pedig még további részletekre kíváncsi, az az alábbi oldalon talál információkat az eseményről:
http://www.mohacsibusojaras.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s