Karácsonyi ötletek – hagyományos magyar menü

Az ünnep lényegéről Ady Endre Karácsonyi rege című verse szerintem mindent elmond. Hallgassátok meg Szabó Gyula csodálatos előadásában:

A magyar katolikus keresztények számára az ünnep fénypontja a karácsonyi misén való részvétel 24-én éjfélkor. Aznap egész nap böjtölnek, majd szenteste a családok a böjti vacsorát fogyasztják el szűk családi körben. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül pedig mákos guba volt. Újabban kialakult hogy hal, illetve töltött káposzta kerül az ünnepi asztalra.

A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. Az asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. Régebben a karácsonyi abroszt tavasszal vetőabrosznak használták és abból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. A megterített asztalra gabonamagvakat helyeztek és abból adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek.

December 25-.én következik a karácsonyi ebéd vagy vacsora. A család, illetve a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket.

Aki szeretne többet tudni, itt olvashat még tájegységekhez kapcsolódó érdekességeket a karácsonyi hagyományokról.

A bajai halászlé főzési praktikái (szabadtűzön):

Fősulis barátnőm, Andi hozott egyszer nagyon finom töltött káposztát Szabolcsból, ez jutott eszembe, mikor receptet keresgéltem. El is csodálkoztam akkor rajta, mert nálunk a tölteléket csak gombóc formájában teszik a lébe, ők viszont rendesen káposztalevélbe csavarták.

http://zsuzsifoz.blogspot.hu/2012/03/szabolcsi-toltott-kaposzta.html

Én még nem sokszor készítettem, mert disznóvágáskor anyukám akkora fazékkal főz, hogy utána lefagyasztva még hónapokig szoktunk kapni belőle.

http://www.nosalty.hu/recept/toltott-kaposzta-nem-toltve

Erdélyi változat:

http://pulpitus.hu/?View=entry&EntryID=226

Egy 1698-as recept alapján:

http://hvg.hu/gasztronomia/20111215_tokeletes_toltott_kaposzta_recept

Mákos guba receptek:

http://www.nosalty.hu/ajanlo/kifli-atvaltozasa-isteni-makos-guba

Beigli:

A formázáshoz segítségként egy videó:

A nekünk eddig legjobban tetsző recept itt található, ráadásul azt is megtudhatjátok belőle, hogy mitől lesz szép márványos a tészta teteje. Annyit még hozzátennék, hogy anyósom és a szomszéd néni is elkérte a receptjét, annyira ízlett nekik, pedig nem tavaly kezdtek beiglit sütni, mivel mindketten 70 felett vannak.

Jó főzést kívánok!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s