Csőben sült tejfölös brokkoli (cukkini)

Könnyű ebéd vagy vacsora készülhet sok zöldséggel az alábbi recept alapján. Még évekkel ezelőtt találtam ki, mikor valakitől sok cukkinit kaptunk. Mi nagyon szeretjük (Krisztián kivételével, de Ő a paprikán és uborkán kívül minden zöld színű ételt fenntartásokkal fogad), remélem nektek is ízleni fog. Zöldbabbal még nem próbáltam, de szerintem azzal sem lehet rossz. Nyugodtan lehet variálni, ki mit szeret és mi van otthon.

Hozzávalók:
1 kg brokkoli vagy cukkini (esetleg karfiol)
10-15 kockára vágott füstölt szalonna (én most bacon szalonnával készítettem)
1 ek. olívaolaj
2 nagy fej hagyma
1 kk. kakukkfű
1 kk. só
1 kis doboz tejföl
reszelt sajt (fele füstölt)
kb. 3 dkg vaj
kevés zsemlemorzsa

A hőálló tálat (tepsit) kivajazzuk és zsemlemorzsával meghintjük. A rózsáira szedett brokkolit párolóbetéten beletesszük a fazékba, amibe 3 ujjnyi vizet engedtünk és puhára pároljuk. A serpenyőbe olívaolajon megpirítjuk a szalonnát és rátesszük a felkarikázott hagymát. Üvegesre pároljuk, meghintjük sóval, kakukkfűvel és hozzáadjuk a tejfölt. Megvárjuk, amíg a leve elpárolog és belekeverjük a brokkolit. Ezután a tálba öntjük és elsimítjuk. Meghintjük zsemlemorzsával és reszelt sajttal, majd apró vajdarabokat szórunk rá. 200 fokon, alsó-felső sütésen 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetején levő sajtkéreg piros és ropogós.

Elkészítés képekben:

Jó étvágyat kívánok! 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s