Ketchup

A ketchup alapja a sűrű paradicsomszósz, amit azután ízesítünk. Ehhez a legjobb az olyan paradicsom, amelynek sok a húsa, s kevés a híg leve, mert ezzel akár órákat nyerhetünk a besűrítésnél. Mi először a paradicsomlét gyümölcscentrifugán (egyéb paszírozó is jó) kipréseljük, utána pedig sűrűre főzzük.
A főzés során mindvégig az a legnagyobb veszély, hogy a paradicsom leég, ezért folyamatosan keverjük, s alacsony fokozaton melegítjük, míg a párolgás következtében megfelelően be nem sűrűsödik. Amikor a pép már eléggé sűrű – minél jobban sikerül besűrítenünk, annál tartósabb lesz -, fűszerezzük.
Közben az üvegeket kb. 10 percre 150 fokos sütőbe tesszük, így csírátlanítjuk. Nekünk ez már sok éve bevált, a lekvárokat és befőtteket is ezzel a módszerrel tesszük el tartósítószer nélkül. Még forrón a tiszta, száraz üvegekbe merjük, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a ketchup felett. A kupak rácsavarása után fejre állítva hűtjük ki. Még két évvel ezelőtti ketchupunk is vígan elvan a polcon.
Jöjjön most a másik lényeges mozzanat, az ízesítés. Érdemes közben kóstolgatni, mert lehet, hogy kevesebb cukor kell, ha édes a paradicsom. Az ecetes fűszert is óvatosan szoktam adagolni, nekem kb. fele elegendő.
5 kg sűrű paradicsomléhez 10 dkg sót és 60 dkg cukrot adunk. Apróra vágunk 10 dkg vöröshagymát és egy fej megtisztított fokhagymát, s ezeket is belefőzzük a paradicsomba. 7 g tört fahéjat, 5 g szerecsendiót, 4 g szegfűszeget és 0,5 g feketeborsot egy fűszerzacskóba (tüllbe, gézbe) teszünk, s azt 10 percig főzzük 2 dl 20 %-os háztartási ecetben. A zacskót azután kiemeljük, s az ecetes fűszerkivonatot az időközben kihűtött paradicsomhoz keverjük.
Jó befőzést mindenkinek!
Szeretném kérni, hogy jelezzen vissza, aki kipróbálta és írja meg a véleményét. Köszönöm.
Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s