Ötletek babalátogatáshoz

A babalátogatás illemkódexe

Az első hat hetet nem véletlenül nevezik gyermekágyas időszaknak. Az édesanya akkor kezd összeszokni a babával, nincs még kialakult napirend, a babának is szokni kell a kinti világot. Az ébren töltött idejének nagy része evéssel, pelenkacserével telik. Az anya is fáradt, hiszen fizikailag és mentálisan is nagy megterhelésnek van kitéve. Ezen kívül pedig nem ér rá magával annyit foglalkozni, mint előtte. Kellemetlen lehet számára, hogy nem olyan “fogadóképes”. Megterhelő a vendégek kiszolgálása is. A távolabbi rokonoknak, barátoknak illik kivárni ezt az időszakot és előre egyeztetni a látogatás várható időpontját.

Vannak olyan kismamák, akik sokkal aktívabbak, de nekik is azt javaslom, hogy fogadják meg a szülészorvos tanácsát, mert esetleg később jöhetnek elő problémák amiatt, hogy nem pihenték végig ezt az időszakot. Természetesen nem mindenkinek van segítsége, ilyen esetben lehet szülés előtt előre félkész ételeket lefagyasztani, nagyobb mennyiségben bevásárolni tartós élelmiszerekből, vegyiárukból.

Lehetőleg a kórházi tartózkodás és az első néhány hét alatt a telefonálást kerüljük, mert az állandó elfoglaltság miatt zavaró lehet. Inkább küldjünk SMS-t, e-mailt vagy hagyományos üdvözlőlapot.

Természetesen a segítség ilyenkor minden családnak jól jön. Ez lehet a hagyományos ételhordás (elsősorban nagymama, keresztanya, barátnő szokta) vagy rövid ideig tartó vigyázás a kicsire, amíg az anya pihen vagy ügyeket intéz.

Főként első babánál az ember lánya szeretné mindenkinek minél előbb megmutatni a gyönyörű gyermekét, de ilyenkor még nagyon védtelen a fertőzésekkel szemben. Ma már a közösségi oldalakra nagyon sok képet, videót feltölthetünk, ahol mások is láthatják szemünk fényét.

Ajándékok

Nem az értéke lényeges, hanem a minősége és az, hogy tényleg hasznos vagy szép emlék legyen. Aminek mindenki örülni szokott: pelenka, popsitörlő (ezek márkájára, méretére érdemes rákérdezni), textiljáték, labda, könyv (pl. leporellós), babanapló, szép fotókönyv, képkeret, hálózsák, kombidressz, rágóka, előke, zokni, sapka, kocsicipő. Ruháknál figyeljünk a méretezésre és az évszakokra, főleg, ha nagyobb méretű, mint amit éppen hord a pici. Jó ötlet még szerintem bababoltba szóló ajándékutalvány. Kozmetikumokat csak akkor vigyünk, ha tudjuk, milyen márkát használnak. Mi például kizárólag gyógyszertári krémeket kentünk a gyerekeinkre.

A legemlékezetesebbek az egyedi ajándékok, amelyek biztos maradandó emlékek lesznek később is. Főként, ha még saját kezűleg is készültek. Egyedi üdvözlőlap, feliratos kombidresszek, névre szóló takaró, gravírozott cumisüveg (ha használnak), hímzett vagy foltvarrással készített babaköszöntő, saját készítésű játék és mostanában divat a pelenkatorta is. A születése napján vásárolt újságokat is el lehet tenni emlékbe. Vendégkönyvet is készíthetünk, amibe a jókívánságok és közös fotók kerülhetnek a látogatásokról. Ha vannak képeink, akkor fotókönyvet, vászonfotót, naptárat is lehet szerkeszteni és előhívatni, ennek biztos nagy sikere lesz. Első hajfürtnek, egyéb emlékeknek hímzett zsákot vagy kis dobozt készíteni dekupázs vagy más technika alkalmazásával.

Pelenkatorta készítése sk:

 http://www.divatportal.hu/ajandekotlet-pelenkatorta.html

http://kreativanyuka.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1153639

http://babafalva.hu/pelenkatorta-kreativ-es-hasznos-ajandek-az-ujszulottnek/

Szülőknek

Az anyukának is jól esik egy kis figyelmesség. Lehet vinni gyümölcsöt (gyümölcskosarat), gyümölcslét, gyümölcsteát, süteményt, babaszakácskönyvet, babagondozással kapcsolatos könyvet. Csokoládét, bonbont is szokás vinni, de azzal vigyázni kell, mert könnyen allergizálhat.

Az apukák többsége biztosan örül egy üveg bornak vagy pezsgőnek.

Tipp

Ha sok látogató várható, akkor http://www.kivansaglistam.hu/ oldalon egyedi kelengyelistát is összeállíthatunk, de természetesen magunk is összeírhatunk egyet, amit mondjuk a nagymama vagy barátnő kezel.

Ti minek örültetek vagy örülnétek legjobban? Várom az ötleteket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s